Skip to content

Innehåll

Bild på folk som marknadsför digitalt

Facebook Annonsering – Steg för steg guide 2024

Sociala medier annonsering, speciellt på Facebook, har revolutionerat sättet företag kommunicerar med sina kunder. När du väljer att påbörja din digitala marknadsföring är det viktigt att välja rätt plattform.  Facebook marknadsföring erbjuder en unik möjlighet att nå ut till en bred publik med anpassade budskap.

Facebook regerar som den främsta sociala medieplattformen med miljarder dagliga användare globalt sett. Genom att utnyttja Facebooks omfattande användarbas kan företag avsevärt förbättra sin förmåga att skaffa nya kunder, stärka engagemang och öka varumärkets synlighet. Facebook-annonsering, med sina avancerade riktningsegenskaper, gör det möjligt för dig att nå din exakta målgrupp och säkerställa att dina annonser resonans effektivt, även med en begränsad budget.

Innan du börjar annonsera: Skapa en Facebook Business Manager

Annonsering på Facebook ger dig verktygen att nå exakt de kunder du vill ha, tack vare plattformens detaljerade målgruppsinriktning. För att ge dig ut på din resa inom Facebook-annonsering är det avgörande att skapa en Facebook Business Manager för ditt företag. Detta professionella verktyg effektiviserar hanteringen av marknadsföringsinsatser, sidor och annonskonton sömlöst. Se facebooks egna guide på hur du skapar ett Business Manager konto [Facebook Business Manager].

1. Hitta till Ads Manager – Annons Hanteraren

Med ett såpass omfattande verktyg som Facebook erbjuder kan det vara svårt att hitta rätt. Först och främst behöver du gå in på adsmanager. Sedan navigerar du till “campaigns”.

Meta ads manager overview

När du är på kampanjsidan trycker du på “create”

Create facebook ads campaign

2. Facebook annonskampanj – välj ditt annonsobjektiv

Nu när du är på rätt plats är det viktigt att börja med att tydligt definiera målen för din kampanj. En välplanerad Facebook annonsstrategi kan hjälpa dig att maximera ROI och uppnå dina marknadsföringsmål. Oavsett om ditt mål är att öka medvetenheten, främja övervägande eller driva konverteringar, så är det viktigt att välja det lämpliga målet som överensstämmer med dina marknadsföringsambitioner. Välj bland en rad mål som är anpassade till olika stadier av kundresan. Om du inte vet exakt vad du bör välja kan du läsa vad varje alternativ är till för. Välj den kampanj som mest liknar det du vill åstadkomma.

Välj ett kampanjsmål i facebook annonshanterare

Nu kommer du få ett val av att använda de rekommenderade inställningarna eller att ställa in dem manuellt. Om du är ny med Facebook annonsering (vilket jag tror du är eftersom att du läser detta blogginlägg 😉 så kan det vara klokt att välja de automatiska inställningarna. Facebook är bra på att hitta rätt målgrupp. När du blir mer bekväm med Ads Manager kan du gå in och välja inställningar själv för att bättre optimera dina annonser.

3. Kampanjöversikt och val av kampanjinställningar

När du valt dina kampanj-inställningar kommer du komma till följande sida:

Här namnger du din kampanj (om du inte redan gjort det tidigare). Det kan vara klokt att namnge den utefter vad kampanjens syfte är med mera. När du börjar bygga upp flera olika kampanjer och behöver ändra/optimera någon vill du snabbt kunna se vilken kampanj du jobbar med. Något i denna stil “Syfte – målgrupp – kontaktsätt (formulär, hemsida, profil)

Fliken “Categories” behöver du bara fylla i om du ska annonsera för något av följande:

  • Jobb erbjudanden/Anställning
  • Kredit kort/bank/lån
  • Boende/boende lån/fastigheter
  • Politiskt syfte

A/B Testning kan vi skippa för tillfället. Här kan du skapa en liknande kampanj med annorlunda texter, bilder etc för att se vad som fungerar bäst. Du kan göra detta vid ett senare tillfälle genom att duplicera dina annonser.

Under Advantage Campaign budget kan du ställa in vilken budget HELA din kampanj kommer att ha. Facebook kommer sedan att delegera mest pengar åt de annonser som ger bäst resultat. Detta är ingenting du bör tänka på om du bara ska lansera en annons. Det kan vara intressant att testa detta vid ett framtida tillfälle när du fått mer kött på benen.

Du kan läsa mer om Advantage Campaign Budget här!

4. Ad Sets – Här ställer du in din Facebook annonsbudget

Nu har du kommit till Ad Set nivån. Här ställer du inställningar som alla dina annonser kommer att dela som budget och målgrupp.

Ställ in din annonsbudget i facebook

Under conversion ser du vart du vill att de som ser dina annonser ska landa när de klickar på din annons.

Under Performance goal väljer du vad för mål du har med trafiken.

Cost per result goal behöver du inte tänka på. När du har annonserat en längre tid och vet på ett ungefär hur mycket en “lead” kostar kan du ställa in det här. Du behöver mer data och tid för att kunna ställa in detta korrekt, skippa det för tillfället.

Nu har du kommit till budget sektionen. Här ställer du bara in den mängd pengar du vill spendera under varje 24 timmars intervall. Att förstå din Facebook annonskostnad är avgörande för att effektivt hantera din marknadsföringsbudget. Bestäm den budget du har att spendera varje månad och dela sedan upp den över ett 30 dagars intervall så att du inte spenderar för snabbt.

Under Audience Controls ställer du in vart du vill annonsera geografiskt, ålder och språk.

Under Advantage Audience kan du ställa in din målgrupp eller ge facebook förslag på vilka du tror skulle vara intresserade i det du har att erbjuda. Du kan göra det i from av intressen, arbete, beteende, kön eller ålder. Att skapa effektiva Facebook annonser kräver en djup förståelse för din målgrupp och deras behov. Detta kommer du få mer förståelse av med tiden och kommer kunna göra bättre optimeringar framöver.

Inställningar för ålder, kön, målgrupp i facebook annonshanterare

Beneficiary and payer behöver du bara tänka på om personen/företaget inte är samma person som företaget/personen som skapar och lägger ut annonsen.

5 – Ads – Facebook annonsinställningar

Nästa sida innehåller inställningar för varje individuell annons som du lägger ut. Här kan du alltså skapa flera olika annonser under samma kampanj och byta ut olika texter, bilder etc för att se vad som genererar bäst resultat.

Under Partnership ad kan du ställa in ett samarbete om din annons är ska främja två olika företag/personer.

Under Identity väljer du vart dina annonser ska synas. Du kan koppla ditt Instagram-konto här och annonsera där med eftersom META äger både Facebook och Instagram.

Under Ad Setup väljer du om du vill lägga upp en ny annonsbild eller använda något från din facebook/instagram sida. Du väljer även om du vill visa dina annonser framför personer som nyligen köpt något på via plattformen.

Val av Ad setup på facebook

Under Ad creative  väljer du den annonsen du vill använda. Du kan välja mellan en bild, en karusell eller en video. Här skriver du även in vad ditt erbjudande innehåller under Primary text. Du skriver en “titel” under Primary text. Här är det viktigt att ha något lockande. Under Description kan du lägga till ytterligare information om du skulle vilja göra det. Under Call to action väljer du vad som ska stå på “knappen” som Facebook visar användarna som ser din annons.

Val av bilder, paragrapher och titlar i Facebook annonshanteraren.

Under Destination bestämmer du vart folk som klickar på din annons ska landa. Har du valt att köra din kampanj för webbklick kan du länka din hemsida här. Du kan även skapa en “instant experience” som är lite som en landningssida inuti Facebooks plattform. Då behöver användaren alltså inte lämna Facebook eller Instagram för att se vad du erbjuder. Klistra in din hemsidas URL under Website URL. Under Display Link kan du välja hur du vill att länken ska se ut. Detta kan vara bra om du har en landningssida som heter www.dinhemsida.se/landing-page/29037. Då kan du istället visa den som bara www.dinhemsida.se.

Under Browser add-ons kan du lägga till en metod för kunder att kontakta dig från hemsidan.

Vart du vill vidarebefodra dina besökare när de klickar på en länk i facebook.

Under Tracking kan du med hjälp av en Facebook “pixel” spåra användare som besöker din webbplats. Det är mycket viktigt att ställa in en pixel på hemsidan för att kunna bättre optimera din målgruppsinriktning i framtida kampanjer. Facebook annonsoptimering är ett av de kraftfullaste verktygen de erbjuder och det är viktigt att förstå sig på hur en pixel fungerar. Du kan ta hjälp av denna video för att ställa in din pixel: https://www.youtube.com/watch?v=WazafPAYdOo

Val av pixel för att spåra användare i facebook annonshanterare.

Nu bör du som läsare ha en bättre förståelse till hur du ska annonsera på Facebook under 2024. Jag kunde inte gå in på allt för mycket detalj under detta blogginlägg eftersom att det hade blivit alldeles för långt och tråkigt att läsa. Det finns mer till Facebook annonsering än det som du ser här. Det handlar inte bara om att visa annonsen för rätt målgrupp genom korrekta inställningar. Som annonsör behöver du skapa ett erbjudande som lockar och innehåll som får en användare att sluta skrolla och faktiskt läsa det du har att erbjuda. Det är konsten med digital marknadsföring. Vem som helst kan slänga ut en annons på META och hoppas på det bästa men det kräver mer arbete för att skapa en lyckad digital marknadsföringskampanj.

Det var allt för mig idag! Hoppas att du tog med dig något från inlägget. Är du ny med digital marknadsföring och vill ha hjälp så kan du alltid kontakta oss på INFINITO digital solutions. Vi är en digital byrå som gärna hjälper dig med dina digitala behov, inte bara digital marknadsföring.