Skip to content

Innehåll

Mät effektiviteten av dina PPC-annonser för digital marknadsföring!

När jag först kastade mig in i den virvlande världen av PPC (Pay-Per-Click) annonsering, kände jag mig som en sjöman som försökte navigera utan kompass. Detta var innan jag skapade min egna digitalbyrå och inte hade tidigare kunskap om vad som krävdes. Jag hade hört historier om otroliga ROI (Return on Investment) och framgångsrika kampanjer som drev försäljningen till skyarna, men min första dykning gav mig mer huvudvärk än klarhet. Det tog inte lång tid att inse att nyckeln till framgång låg i att mäta och spåra varje aspekt av mina kampanjer. Låt mig dela med mig av insikterna jag samlat på vägen, för att hjälpa dig att undvika de misstag jag gjorde.

Statistik om KPIer

Låt oss tänka på KPI:er (Key Performance Indicators) som om de vore din personliga digitala tränare i världen av digital marknadsföring. Precis som en tränare håller koll på dina framsteg genom att räkna antalet push-ups du klarar av, antalet kilometer du springer, eller hur mycket vikt du lyfter, håller KPI:erna koll på din marknadsförings hälsa och prestation.

5 viktiga KPI:er att hålla koll på för din digitala marknadsföring!

  1. Konverteringsfrekvens (Conversion Rate): Detta mått visar andelen besökare på en webbplats som genomför en önskad handling, såsom att göra ett köp, registrera sig för ett nyhetsbrev eller fylla i ett kontaktformulär. Konverteringsfrekvensen är avgörande för att förstå hur väl din webbplats eller kampanj omvandlar trafik till önskade resultat.

  2. Kostnad Per Konvertering (Cost Per Conversion, CPC): Denna KPI mäter kostnaden för att uppnå en konvertering. Det är en viktig måttstock för att bedöma kostnadseffektiviteten i marknadsföringskampanjer. Att hålla koll på CPC hjälper till att optimera budgeten och säkerställa att investeringar i annonsering ger ett positivt avkastning på investeringen (ROI).

  3. Klickfrekvens (Click-Through Rate, CTR): Klickfrekvensen är förhållandet mellan antalet gånger en annons eller e-post har visats och antalet gånger någon har klickat på den. CTR är en indikator på hur väl dina annonser, sökord och e-postkampanjer presterar genom att visa hur lockande ditt budskap är för din målgrupp.

  4. Kundförvärvskostnad (Customer Acquisition Cost, CAC): Denna KPI mäter den totala kostnaden för att förvärva en ny kund. Det inkluderar alla kampanjkostnader, arbete och andra utgifter som är involverade i att locka och konvertera kunder. En låg CAC är önskvärd eftersom det indikerar högre effektivitet i marknadsföringsinsatserna.

  5. Organisk trafik (Organic Traffic): Organisk trafik refererar till besökare som kommer till din webbplats från en sökmotor utan att direkt ha klickat på en annons. Denna KPI är viktig eftersom den indikerar framgången av sökmotoroptimering (SEO) och innehållsmarknadsföringsstrategier. Högre organisk trafik innebär att din webbplats rankas väl i sökmotorerna för relevanta sökord.

Gif av nalle pu karaktärer och text som säger du är min KPI

PPC-spårning: Varför det är en game-changer för din marknadsföring

Att förstå vad PPC-spårning innebär och varför det är så viktigt för min marknadsföring var mitt första steg mot att förbättra mina kampanjer. Tänk på det som att hålla koll på varje krona du spenderar och se exakt hur mycket den kronan bidrar till ditt företags framgång. Utan denna insikt kastar du i princip pengar i vinden och hoppas på det bästa.

Konverteringsspårning: Hjärtat i din kampanj

Ni kanske har läst något om spårning. Både Facebook och Google gör det lätt att spåra trafik på din hemsida. Med Facebooks pixel och Google Analytics kan du som ägaren av hemsidan enkelt se vad användara på din sajt gör. Hur länge stannar dem på sidan? Vart går dem när de väl är kvar etc. Därefter kan du enkelt göra ändringar för att förbättra användarupplevelsen. Om du ser att folk klickar på din annons, kommer in på din hemsida men inte konverterar vet du att du behöver ändra något för att göra det mer lockande för dem att konvertera till försäljning eller lead. Att integrera mina PPC-kampanjerna med ett spårningsverktyg kan ge dig viktig information så att du enklare kan optimera dina kampanjer.

Digitalt hjärtslag

Välj rätt KPI:er

När det gäller att välja vilka KPI:er att fokusera på, var det lite som att välja vilka verktyg jag skulle ta med på en öde ö. Jag lärde mig snabbt att klickfrekvens (CTR), kostnad per konvertering, och konverteringsfrekvens var mina bästa vänner. När du har koll på vad de olika begreppen betyder och hur du kan använda dem till din fördel ger det dig och ditt företag möjligheten att se vilka kampanjer som genererar resultat och vilka som inte gör det. Har du en budget att hålla när det kommer till din marknadsföring? Det har du antagligen. Då är det viktigt att hålla koll på KPI:erna.

Sätta realistiska mål

Ett misstag jag gjorde tidigt var att sätta mål baserade på önsketänkande snarare än verkliga data. Genom att analysera branschstandarder och tidigare kampanjprestanda blev mina mål mer jordnära och uppnåeliga. Det här steget var avgörande för att hålla mina kampanjer på rätt spår och säkerställa att jag investerade mina marknadsföring klokt. Har du inte börjat med din digitala marknadsföring än så ta det långsamt. Du kommer att behöva testa dig fram, ändra saker som inte fungerar osv. Det är en lång process men värt det i slutändan.

Meme av en kille som pekar mot huvudet som att han är smart

UTM-parametrar och Google Tag Manager

När jag började leka med UTM-parametrar och Google Tag Manager, kände jag mig som en trollkarl som trollade fram kampanjdata ur tunn luft. Dessa verktyg gjorde det möjligt för mig att spåra varje klicks ursprung och se exakt vilka kampanjer, annonser och sökord som drev trafik och konverteringar. Det var ett kraftfullt sätt att förstå vilka delar av mina kampanjer som fungerade och vilka som behövde omarbetas. Vill du läsa mer om UTM och GTM kan du göra det här [UTM] eller här [GTM].

Dynamisk konverteringsspårning: Nästa nivå av insikter

Att implementera dynamisk konverteringsspårning var som att öppna dörren till en helt ny värld av data. Plötsligt kunde jag se värdet av olika kundinteraktioner, vilket hjälpte mig att förstå inte bara om mina annonser konverterade, men också hur värdefulla dessa konverteringar var.

Tolka data: Lär dig språket

Att förstå sig på PPC data är viktigt för alla som håller på med marknadsföring. I början är det förvirrande och överväldigande, men med tiden blir det enklare. Jag lärde mig att identifiera trender, förstå vad mina KPI:er faktiskt sa mig, och använda den informationen för att fatta informerade beslut om mina kampanjer. Detta kommer med tiden, ju mer användning av de olika plattformarna du gör ju mer lär du dig. Fortsätt att plugga och jobba hårt så kommer du nå dina mål.

A/B-testning: Hemligheten till ständig förbättring

A/B-testning är något av de mest kraftfulla verktygen där ute. Om det är något du tar med dig från denna artikeln låt det vara detta. Genom att testa olika versioner av mina annonser, landningssidor och annonskopior kunde jag kontinuerligt förbättra mina kampanjers prestanda. Varje test gav mig värdefulla insikter som jag kunde använda för att finjustera mina strategier och öka mina konverteringsfrekvenser. Jag som personligen har spenderat tusentals kronor på annonser (kanske miljoner) har fått lära mig detta den hårda vägen. Om mina annonser inte fungerar, testar jag något annat. Detta gör jag från början när jag skapar mina kampanjer nu. Jag har x antal bilder, x antal texter och titlar etc etc. Sedan testar jag och ser vilka som fungerar bäst.

När jag väl hade grundläggande förståelse och ett system för att spåra och analysera mina PPC-kampanjer, var nästa steg att faktiskt använda dessa insikter för att göra meningsfulla förbättringar. Det är här det verkliga arbetet (och roliga!) börjar. Så hur kan du använda dig av all den data du ser på skärmen? Det är “enkelt” att förstå att något er fel eller bra med vissa KPI:er. Men att faktiskt lista ut vad som är “fel” med en annons eller landningssida är desto svårare. Här landar det igen på att testa sig fram. Konverterar dem som klickar på din annons inte till köpare? Vad kan du ändra på din landningssida för att göra det mer lockande? Ett bättre erbjudande? Tydligare fördelar? Fler “köp nu” knappar? Testa dig fram och se.

Fallstudier: Lär av de bästa

Jag insåg snabbt att jag inte behövde uppfinna hjulet på nytt. Genom att studera fallstudier från framgångsrika PPC-kampanjer kunde jag plocka upp strategier och taktiker som redan hade bevisat sig effektiva. Det finns hundratals ställen att leta på. Jag rekommenderar alltid Youtube. Hitta någon som är en expert på ämnet och lär dig av den personen.

DJ khaled We the best

Håll dig uppdaterad med trender och verktyg

PPC-världen förändras ständigt, och att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och verktygen är avgörande. Jag började avsätta tid varje vecka för att läsa branschbloggar, delta i webbinarier och utforska nya funktioner i annonsplattformar. Detta hjälpte mig att inte bara förbättra mina befintliga kampanjer utan också att vara innovativ och testa nya idéer som kunde ge mig en fördel. Alla kommer inte att ha tid att sitta och nörda ner sig i dessa sorters ämnen, det förstår jag med. Men det är en början. Skulle du vilja ha hjälp med din marknadsföring går det bra att kontakta oss på INFINITO.

Regelbunden granskning och justering

En av de viktigaste lärdomarna jag har tagit till mig är vikten av att regelbundet granska och justera mina kampanjer. Jag satte upp en rutin för att analysera kampanjprestanda och göra nödvändiga justeringar. Detta kunde vara allt från att öka bud på högpresterande sökord till att pausa annonser som inte presterade väl. Det var genom denna process av kontinuerlig optimering som jag verkligen började se en dramatisk förbättring i mina kampanjers effektivitet. Håll koll på dina kampanjer regelbundet. Du behöver inte vara inne varje dag på Google Analytics eller Facebook Ads Manager, men några gånger i veckan iallafall. Ser du att något försämras kan det vara dags att ändra något i kampanjen.

Att mästra konsten att spåra och mäta effektiviteten av dina PPC-annonser är en resa som kräver tålamod, nyfikenhet och en vilja att ständigt lära och förbättra. De tekniker och strategier jag har delat här är bara början. Det verkliga arbetet ligger i att tillämpa dessa principer, experimentera med nya idéer och ständigt sträva efter att optimera dina kampanjer för att uppnå bästa möjliga resultat.

Kom ihåg, varje klick, konvertering och data är en möjlighet att lära sig mer om dina kunder, förbättra dina annonser och växa med ditt företag. Genom att omfamna PPC-spårning och analys som en central del av din marknadsföringsstrategi, kan du inte bara öka din ROI utan också bygga starkare, mer meningsfulla relationer med dina kunder.

Så ta de verktyg och insikter du har fått här och börja din egen resa mot PPC-excellens. Och kom ihåg: varje liten förbättring är ett steg i rätt riktning. Lycka till!

Vi på INFINITO är en digitalbyrå i Göteborg. Om du skulle behöva hjälp med PPC eller andra digitala hjälper vi gärna dig med det! Tveka inte på att kontakta oss!

Guy celebrating success!