Välkommen till en värld där sökord inte bara är ord på en skärm utan nycklarna till ditt företags digitala framgång. Jag är här för att dela med mig av mina erfarenheter och insikter för att guida dig genom den spännande (men kanske lite långtråkiga) processen att utföra en sökordsanalys i 2024. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren marknadsförare, kommer denna guide att hjälpa dig att navigera i sökordsdjungeln med lätthet och precision.
Varför ska jag göra en sökordsanalys?
När jag först började med SEO, var jag som en upptäcktsresande utan karta; jag visste att jag behövde hitta “skatten”, men jag hade ingen aning om var jag skulle börja. Sökordsanalys gav mig riktlinjer för hur jag skulle börja för att skriva innehåll med relevanta sökord. Genom att förstå vad min målgrupp sökte efter kunde jag anpassa min hemsidas innehåll för att bättre möta deras behov, vilket i sin tur ökade min synlighet på Google.
Din sökordsanalys kommer att hjälpa dig att hitta nya sökord som i sin tur kommer leda dig till fler möjligheter att synas framför dina kunder.
Vad är en sökordsanalys?
Oberoende av om du själv är involverad i sökmotoroptimering eller funderar på att investera i SEO-tjänster, har begreppet ”sökordsanalys” förmodligen korsat din väg. Vad innebär det då?
I enkla termer innebär en sökordsanalys att man identifierar potentiella sökord eller nyckelord som kan användas för att öka synligheten på Google och andra sökmotorer.
Målet är oftast att upptäcka nyckelord som anknyter till den produkt eller tjänst man erbjuder. På INFINITO har vi till exempel utfört en sådan analys för att finna sökord som kopplar till våra erbjudanden – SEO, webbdesign, digital marknadsföring och Artificiell Intelligens. Dessa ord använder vi sedan för att skapa innehåll till vår kunskapsbank, likt artikeln du läser just nu.
På liknande vis tar kommer du att skapa din egen sökordsanalys för att du ska ranka på sökmotorer och synas framför rätt kunder.
När ska man göra en sökordsanalys?
Om ni är intresserade av att fördjupa er förståelse för era användare, utforska värdet och den potentiella affärsnyttan av SEO för ert företag, utveckla en strukturerad arkitektur för er webbplats eller skapa innehåll för artiklar och landningssidor, är det lämpligt att göra en sökordsanalys.
Steg 1: Använd Googles sökordsplanerare
Googles sökordsplanerare är en guldgruva för att upptäcka nya sökord och få information om sökvolym och konkurrens. Jag brukar börja med att mata in några breda termer relaterade till min nisch och sedan dyka ner i de förslag som verktyget ger. Det är viktigt att välja rätt sökord som inte bara har en hög sökvolym utan också är relevanta för dina produkter eller tjänster.
Steg ett för Google Keyword Planner
Börja med att använda sökordsplaneraren och välj “Hitta nya sökord”. Du kan hitta sökordsplaneraren här.

När du gjort det kan du välja att börja med nyckelord eller med en hemsida, är detta första gången du gör det välj “start with keywords”. Skriv in relevanta sökord baserat på vad du har att erbjuda potentiella kunder/läsare.

Google kommer nu att ge dig bra sökord som är relaterade sökord till dem du angav i början. Här kan du se hur många sökningar som görs på varje sökord. Det är inte alltid de sökord med det högsta antalet sökningar som kommer att leda till bäst resultat. Tänk på intentioner bakom sökorden. Varför söker någon på “hur annonserar jag med Google ads?” jämfört med någon som gör en sökning på “Google Ads byrå Göteborg”?. Skillnaden är intentionen. Den första sökningen letar efter information som de kan ta användning av. De är alltså inte i köp stadiet än. Medan den andra sökningen är visar på starkare köpsignaler då de verkar leta efter en byrå som kan hjälpa dem med Google Ads. Tänk på detta när du väljer dina sökord. Det spelar ingen roll hur mycket trafik du får till din hemsida om du aldrig syns när folk visar köpsignaler.
Nu när du förstår detta kan du välja dina sökord och gå vidare till nästa steg.

När du valt sökorden går du vidare genom att klicka på “add keywords to create plan”. Men innan du gör detta, ta din tid. Det är ingen stress och ju fler relevanta sökord du väljer desto bättre kommer din kampanj bli. Hitta sökord som du kanske inte tänkt på tidigare men som du anser vara relevanta.

Om du vill annonsera på dessa nyckelord i ditt Google ads konto går du sedan till “saved keywords” och tryck på “Create campaign” om du är nöjd med sökorden du valt.

Vill du bara använda dessa för att skapa innehåll till din blogg eller hemsida kan du ladda ner dessa och använda dem so en mall. Skriv inlägg till de relaterade sökorden för att visa Google och dina läsare att du är en auktoritet på ditt ämne. Nu har du något att stå på och kan börja skapa innehåll.
Steg 2: Upptäck nya sökord med long tail
Ett av mina favoritpersonliga exempel är när jag upptäckte kraften i long tail-sökord. Dessa är längre och mer specifika fraser som “hur man gör en sökordsanalys för google ads”. Trots att de har färre sökningar per månad, är de ofta mindre konkurrensutsatta och mer riktade mot potentiella kunder som är längre fram i köpprocessen. Du kan använda sökordsplaneraren på samma sätt för detta men använd bara längre sökord.

Steg 3: Analysera konkurrensen
När du har en lista med potentiella sökord, är nästa steg att göra en konkurrensanalys. Är du ny inom SEO och har en limiterad budget kan du använda dig av ett verktyg som heter SE Ranking. Det är ett billigare alternativ till verktyg som SEMrush, Ahrefs eller MOZ och erbjuder många bra verktyg men till ett billigare pris. De har även en 14 dagar gratis testperiod där du kan utforska verktyget innan du väljer att gå vidare med det.
När du skapat ett konto i SE Ranking går du sedan till “research” och “Competitor Comparison”.

Här kan du lägga till några av dina konkurrenter och se vilka sökord de rankar för. Gå igenom listan, kolla vilka sökord som är hyfsat enkla att ranka för och börja skriva relevant innehåll till dem termerna. Börja lågt och ta dig sakta men säkert fram tills du når de svårare sökorden.

Steg 4: Skapa innehåll som matchar sökintentioen
Det räcker inte att bara välja rätt sökord; du måste också skapa innehåll som matchar sökintentioen bakom sökordet. Det här steget kräver att du verkligen sätter dig in i dina potentiella kunders skor och frågar dig själv: Vad vill de få ut av sin sökning? Innehåll som svarar direkt på denna fråga tenderar att prestera bäst.
För att skriva innehåll som Google gillar till din webbplats behöver du ha med fler semantiskt relaterade sökord baserat på ditt huvudsökord. När jag skriver bloggar använder jag mig av ett kraftfullt verktyg som heter SurferSEO. Detta verktyg kommer att hjälpa dig skriva riktigt bra bloggar och ge ranka innehållet baserat på konkurrens.
Du kan lära dig hur du skriver riktigt grymma blogginlägg med hjälp av SurferSEO genom att klicka här.
Behöver du göra en sökordsanalys?
Om du stöter på utmaningar såsom att identifiera dina relevanta målgrupper på Google, behovet av att förstå vilket innehåll som gynnar din sajt bäst, ambitionen att höja din webbplats innehållskvalitet för bättre konverteringsgrad, överväganden kring effektiviteten i att skapa artiklar jämfört med högkonverterande landningssidor, strävan efter att minska Google Ads-kostnader genom förbättrad sajtstruktur och innehåll, då är en sökordsanalys ett avgörande steg.
Tänk långsiktigt
Sökordsanalys är inte en engångsföreteelse; det är en pågående process. Google och dess användares beteenden förändras ständigt, så det är viktigt att regelbundet uppdatera och finjustera din strategi. Kom ihåg, det bästa sättet att förbli relevant är att ständigt erbjuda värde för dina läsare och kunder men samtidigt vara beredd att anpassa sig.
Sammanfattning
Att göra en sökordsanalys i 2024 handlar inte bara om att hitta sökord med hög sökvolym; det handlar om att förstå din målgrupp och skapa innehåll som verkligen talar till dem. Använd verktygen till ditt förfogande, men glöm inte bort den mänskliga faktorn. SEO är i slutändan inte bara en kamp om att ranka högst, utan om att ansluta till och engagera din publik.
Och kom ihåg, SEO är en resa, inte en destination. Varje steg du tar för att förstå och implementera effektiva sökordsstrategier är ett steg närmare att nå din publik på ett meningsfullt sätt. Lycka till!
Om du behöver hjälp med din SEO kampanj går det utmärkt att kontakta oss för att se över era behov och mål!