Skip to content

Innehåll

SEO anpassade texter och hur du skapar dem steg för steg!

Denna guide kommer endast gå in på hur du kan skriva SEO anpassade texter på bästa möjliga sätt. Om du inte gjort en sökordsanalys kan du läsa om hur du gör det här. I denna guide kommer jag att använda mig av ett verktyg som kommer ta dina seo texter till nästa nivå. Verktyget kommer hjälpa dig med sökord, konkurrensanalys, se till att du skriver relevant innehåll och kan till och med skriva texter åt dig med hjälp av artificiell intelligens. Mer om detta sedan.

Denna guide kommer ha flera tips för att skriva seo texter för att ranka högt på Google och andra sökmotorer och du kommer få följa med hur jag personligen använder SurferSEO verktyget för att skriva en bra seo text på din hemsida som rankar högt.

Först och främst kommer jag gå igenom verktyget, funktionerna och hur du kan använda det.

 1. Gå in på SurferSEO och skapa ett konto för att starta din 7 dagars gratis provperiod.

 2. Väl inne på Surfer erbjuder den dig olika verktyg men vi kommer att fokusera på “Content Editor” idag.

 3. I Content editorn har du några alternativ. Du kan skriva seo texter själv genom att trycka på “write yourself” eller skriva med AI genom att trycka på “Write with AI”. Idag kommer vi att fokusera på att skriva bra seo texter själva. Du kan ta hjälp av andra AI plattformar för att hjälpa dig att komma igång så som chatGPT. Kom ihåg att inte bara använda den texten AI genererar utan skriv om den i egna ord. Annars kan Googles sökmotorer straffa dig och din hemsida.

  Surfer seo content writer
 4. Skriv nu i de nyckelord/sökord du vill ranka högt för. Vet du inte vilka sökord du ska använda för att skriva innehåll kan du läsa vårt blogginlägg om detta via denna länken.

  Content editor i surfer seo
 5. När du angett dina nyckelord kommer du att hamna i content editorn och det är viktigt att hålla koll på en del saker här.

 6. Först och främst har du ditt “content score” längst upp till höger. Denna visar dig hur bra seo textens innehåll har baserat på konkurrenterna. Verktygen jämför de konkurrenter som rankar högt för de sökord du valt. SurferSEO skannar konkurrenternas artiklar och baserar innehållets poäng baserat på följande parametrar:
  – ser hur långa texter de har
  – vilka andra semantiskt relaterade nyckelord de använder
  – hur många rubriker de har
  – hur många paragrafer det finns i texterna
  – hur många bilder som används
  Sedan ger SurferSEO dig poäng baserat på hur väl strukturerat din text är jämför med dina konkurrenter. Surfer ger dig ett genomsnitt på hur bra dina konkurrenter har skrivit sina seo texter. I detta fall har Surfer rankat deras artiklar mellan 86 och 93. Ditt mål bör vara att hamna där, självklart så högt som möjligt för att innehållet ska synas på Google sökresultaten.

  Content score i surfer
 7. Nedanför “Content score” har du “Content structure”. Här kan du enkelt se vad du bör inkludera för att skapa texten så att den är väl optimerad gentemot dina konkurrenter.

  Seo anpassade texter med surfer seo content structur
 8. Under “Content structure” har du “Terms” som är, vad jag skulle påste, den viktigaste delen när du skriver bra seo texter. Google kommer att skanna din sida för att se till så att den är relevant för potentiella besökare som letar efter information som du vill kunna ge dem.

  Termer för din SEO anpassade text i SurferSEO
 9. Klickar du på “Outline” finner du tips på Titel, titel till dina paragrafer och andra frågor eller ämnen som kan vara relevant innehåll till din seo text.

  Outline i surfer
 10. Klickar du på “Brief” kan du enkelt se vilka konkurrenter SurferSEO har valt att jämföra texten mot. Ett tips är att gå in och läsa dessa artiklar efter du skrivit klart din seo anpassade text, se om det finns något dem har lagt till som du glömt och fundera på om det kan hjälpa dig att ge mer relevant innehåll till dina besökare.

  Konkurrenter i Surfer
 11. Längst upp till höger har du några andra viktiga verktyg. här finns ett kugghjul för att vidare optimera vilka parametrar Surfer ska anpassa sig efter. Detta är inte något jag kommer fördjupa mig i nu för då blir texten alldeles för lång. Du kan markera texten som “klar”. Trycker du på de tre punkterna kan du plagiatkontrollera texten och även ladda ner texten. Bredvid det har du möjlighet att exportera den direkt till WordPress om du har en blogg där. Sist men inte minst kan du även dela den på social medier längst till höger.

  poäng system i surfer

Nu bör du ha bättre förståelse till hur du använder detta verktyget och kan sätta igång med att skriva bra seo text.

Genom att förstå dig på SurferSEO kanske du märker att det finns flera olika parametrar Google använder för att ranka dina texter på sökresultaten. Din uppgift som skribent är att ge dina besökare det dem letar efter. Jag kommer nu att gå igenom de saker du behöver tänka på för att lyckas skriva relevanta artiklar för dina besökare.

1. Använd en titel som lockar.

Det första någon söker på Google när de letar efter något är det alltid titeln de läser först. Se till att titeln inte är för lång då Google bara visar de först 50-60 karaktärerna i din titel. Ditt huvud nyckelord SKA alltid vara med i titeln, helst det första ordet/orden om det är ett längre sökord.

2. Rubriker

När du skriver dina behöver du se till att dem är relevant till innehållet som kommer i paragrafen. Använd även sökord i dina rubriker. Det behöver inte vara huvud sökordet men om du skriver en artikel om till exempel “Hur du filmar TikToks” så kan en rubrik vara “Bästa redigeringsprogrammet för TikTok”.

Rubriker kommer även att göra det enklare för läsare att snabbt “skanna” efter det dem letar efter.

3. Paragrafer

I slutändan av dagen vill du att dina besökare faktiskt ska läsa dina artiklar och stanna kvar så länge som möjligt på din hemsida. Därför måste paragraferna vara läsbara. Dem bör inte vara allt för långa eller krångliga. Kom snabbt fram till det du vill förklara eller den information du vill att läsaren ska förstå.

Använd

Dig

Av

Mellanrum

🙂

Annars blir det för mycket text och besökaren kommer lämna din hemsida.

3. Externa och interna länkar

En otroligt viktig del av processen är att använda dig av interna och externa länkar. Länka till de resurser du använt dig av när du skriver dina seo texter. Se dock till att dessa hemsidor är “bra hemsidor”. Alltså inte spam. Helst sidor med hög DA (Domain Authority) och har många användare.

DA är en stämpel på hur mycket auktoritet en hemsida har och är en parameter som finns på Ahrefs. DA förklaras på olika sätt av andra verktyg men betyder samma sak. Olika verktyg har sitt egna namn för det men Ahrefs är pålitlig och en av de största aktörerna inom SEO verktyg.

Du bör även länka internt på din hemsida. Om detta är ditt första blogginlägg kan det vara svårt att länka till andra relevanta artiklar som du skrivit (eller omöjligt då du inte har några fler).

Med tiden skapar fler artiklar. Gå då tillbaka till dina gamla inlägg och se om du kan länka till ett nytt blogginlägg du skapat för att förbättre din seo.

4. Meta taggar och alt texter

meta beskrivningar enkelt förklarat är till för att hjälpa sökmotorerernas crawlers att förstå sig på din hemsida och ditt innehåll. Det finns några olika typer av meta taggar.

 • Meta titel: Detta är din titel och vad som syns på sökmotorer. Se till att använda ditt huvudsökord här.

 • Meta Description/beskrivning: Detta är det som syns under din titel. Denna ska snabbt och enkelt förklara för potentiella besökare vad ditt inlägg handlar om. Se till att använda ditt huvudsökord här och även semantiskt relaterade sökord.

 • Meta robots: Detta förklarar för sökmotorerna om dem ska indexera din sida på sökmotorn (om den ska visas där eller inte). Generellt sätt blir din sida vara indexerad om du inte lägger till en “noindex” tag i robots.txt filen.

  Du kan ändra din robots.txt fil med hjälp av YoastSEOplugin om du skriver i WordPress.

  Då lägger du bara in följande kod: <meta name=”robots” content=”follow, index, max-snippet:-1, max-video-preview:-1, max-image-preview:large”/>

  Lägg denna kod i huvudsektionen på din sida <head>.

 • Alt texter: Dessa är till för att förklara för sökmotorerna vad bilder på din sida är för något. Med hjälp av SurferSEO kan du direkt lägga in en alt text i verktyget. Gör det genom att klicka på “add image alt text” när du lägger till en bild i verktyget. Du kan göra detta i WordPress också.

  När du skriver dina alt texter, tänk dig att du försöker förklara en bild för någon som aldrig sätt den tidigare.

Dessa är de viktigaste meta taggarna och alt texterna du behöver ha koll på till att börja med. Det finns en rad fler men du behöver inte tänka på dem i nuläget.

5. Användarens/sökarens intentioner

Användaravsikten syftar till motivationen eller syftet bakom en användares sökfråga. Det handlar om att ta reda på vad de verkligen vill upptäcka när de skriver något i en sökmotor.

Det finns generellt sett fyra typer av användaravsikt:

 • Informationssökande avsikt: När någon söker information eller svar på sina frågor. De kanske letar efter definitioner, förklaringar, handledningar eller forskningsmaterial.

 • Navigationsavsikt: När någon söker efter en specifik webbplats eller ett varumärke. De vet redan vad de vill hitta och använder en sökmotor för att navigera till en specifik webbsida.

 • Transaktionell avsikt: När någon är redo att ta “action”, som att göra ett köp, prenumerera på en tjänst eller boka en tid.

 • Kommersiell avsikt: När någon undersöker produkter eller tjänster med avsikt att köpa senare. De jämför produkter, läser recensioner och letar efter de bästa erbjudandena innan de fattar ett beslut.

Genom att förstå användaravsikten kan du skapa innehåll som är i linje med vad människor letar efter och öka dina chanser att synas i sökresultaten. Varje bransch och nisch påverkar också din användaravsikt. Till exempel kommer SEO för advokater att vara mycket annorlunda jämfört med SEO för marknadsförare. Det handlar om att ge människor det de behöver och ge dem en bra sökupplevelse.

6. Läsbarhet

Att skriva för SEO handlar inte bara om vad du skriver, det handlar också om hur du skriver. Det räcker inte bara med att placera nyckelord i ditt innehåll. Du behöver tänka på hur dina besökare kommer att uppleva det när de läser det.

Läsbarhet handlar om att hitta rätt balans mellan att optimera för sökmotorer och se till att ditt innehåll är värdefullt för mänskliga läsare.

Förutom att optimera ditt innehåll med nyckelord och interna länkar, vill du fokusera på användarupplevelsen. Skriv på ett läsarvänligt sätt genom att använda tydligt och koncist språk. Du vill också använda rubriker och göra ditt innehåll mer skannbart.

När du skriver och redigerar ditt innehåll, fråga dig själv: Är detta lätt att förstå? Har detta en logisk struktur? Är detta engagerande? Om svaret på någon av dessa frågor är “nej”, kanske du behöver göra några ändringar.

7. Komprimera bilder

Komprimera bilder för snabb sidbelastningshastighet.

Google belönar sidor med snabba laddningstider, eftersom det förbättrar användarupplevelsen.

En av de främsta orsakerna till sidfördröjning är stora, tunga bilder. Om du har flera bilder i ditt inlägg och varje bild är över 100 KB kan det dramatiskt påverka din sidhastighet.

Lyckligtvis finns det gratis appar, som Squoosh.app, som komprimerar bilder utan att försämra kvaliteten.

Om du misstänker att din låga ranking beror på långa sidladdningstider, gå till Google PageSpeed-webbplatsen för en gratis analys och rekommendationer.

Tänk på att skriva seo texter inte är allt. Bara för att du skriver blogginlägg som är bättre än vad dina konkurrenter gör betyder det inte att den automatiskt kommer att ranka högra. Det finns mycket mer som ligger bakom en bra seo strategi.

SEO är en tidskrävande och lång process och inget man gör en gång och hoppas att det kommer fortsätta ge resultat i framtiden. Du behöver ständigt skriva mer innehåll, förbättra dina sidor, skaffa fler “backlinks”.

Genom att följa det som jag själv skrivit i detta blogginlägg har jag lyckats skriva en väl optimerad SEO text enligt SurferSEO. Som du själv ser har jag lyckats få en poäng på 98! Vilket är högre än mina konkurrenter. Så följ dessa steg så kommer du till slut att börja ranka!

bild på Hur man skriver SEO anpassade texter! vår guide 2024

Det bästa tipset jag kan ge dig är att HA TÅLAMOD. Med rätt strategi och tid kommer du successivt skapa resultat som kan generera dig och ditt företag pengar.