SEO Tips! 5 saker du kan ändra idag för att börja ranka högre!
I den digitala världen av idag är det av yttersta vikt att synas på rätt ställen. Google, världens största sökmotor, är utan tvekan en av dessa platser. Som en erfaren SEO-expert med flera år i branschen, har jag samlat på mig en uppsjö av kunskap och erfarenheter. I detta inlägg delar jag med mig av fem konkreta tips som du kan implementera redan idag för att förbättra din webbplats SEO och börja ranka högre på Google.
1. Optimering av Titeltaggar, Metabeskrivningar och alt text
En av de mest grundläggande, men ack så viktiga, aspekterna av SEO är att ha väl optimerade titeltaggar, metabeskrivningar alt texter. Dessa element är inte bara avgörande för SEO, utan även för användarupplevelsen. Ett personligt exempel är när jag arbetade med en klients webbplats och gjorde små men effektiva ändringar i titeln och beskrivningen. Resultatet? En ökning i klickfrekvensen med över 30% på bara några veckor.
Titeltaggarna är överskrifterna innan dina paragrafer ofta förkortat på engelska till H1, H2, H3 etc. Du ska bara ha en H1! Denna ska ALLTID ha med ditt huvud sökord och helst ska det vara de först orden.
dina H2 är dina överskrifter som är över viktiga paragrafer så som den ovan och bör inkludera dina underliggande sökord som är relevanta till huvudsökordet.
H3 är de mindre överskrifterna i en paragraf och är också en viktig del men inte lika viktiga som de andra och alla inlägg behöver inte inkludera dem.
Meta beskrivningen är ett urklipp av vad din text handlar om och det som syns under titeln på google. Denna är riktigt viktigt och bör innehålla huvudsökerdet.
Alt text är texter som beskriver bilder eller videor på hemsidan och är mycket viktiga. Tänk dig att du försöker beskriva en bild med ord för någon som inte sätt den innan, så skriver du bra alt texter.
Alla dessa saker är grundläggande för att ranka och bör göras.

2. Förbättra Sidans Laddningshastighet
Sidans laddningshastighet är en viktig rankingfaktor för Google och andra sökmotorer. Ett personligt projekt jag arbetade med visade att genom att minska bildstorlekar och utnyttja caching kunde vi minska sidans laddningstid med över 50%, vilket ledde till en markant förbättring i ranking.
Du kan använda dig av Google Pagespeed Insights för att se om din hemsida är väl anpassad och laddar snabbt då många användare kommer att klicka bort från din hemsida om den inte laddar tillräckligt snabbt.
GPI kommer även att ge dig tips på hur du kan förbättra din sidas laddningshastiget och jag rekommenderar att du följer dem.
Några saker du kan göra för att få sidan att ladda snabbare är att krympa bilder och videos, minska eller komprimera kod som JavaScript eller skjuta upp inläsning av bilder som inte visas på skärmen.

3. Mobilanpassning
I dagens samhälle surfar fler människor på internet via sina mobiler än någonsin tidigare. Google har därför börjat prioritera mobilanpassade webbplatser i sina sökresultat.
Det enklaste sättet att veta om din hemsida är optimerad för mobiler är att helt enkelt ta fram din telefon och se hur bra den fungerar där. Gå igenom alla olika sidor på hemsidan och se till så att allt är snyggt och fungerar som det ska.
Du kan även använda dig av Google mobile friendly test för att se om Googles crawlers tycker om den.

4. Skapa Värdefullt och Engagerande Innehåll
För att skapa riktigt bra on page seo innehåll bör du tänka på vad Google anser vara “bra innehåll”. E-E-A-T (Erfarenhet, Expertis, Auktoritet och Trovärdighet) är Googles riktlinjer för vem som får ranka högst upp med hjälp av sökmotorernas algoritmer. Som förkortningen EEAT står för är det riktlinjer för att skapa värdefullt innehåll som etablerar dig som en expert inom ditt område. Genom att regelbundet publicera inlägg som löser specifika problem eller svarar på vanliga frågor inom din nisch, bygger du auktoritet och förtroende. Ett exempel är ett djupgående inlägg jag skrev om vad SEO är, vilket inte bara ledde till mer organiska sökresultat utan också mer trafik för sökord som “vad är seo”, “teknisk seo” eller “off page seo”.
Okej, så hur går man till väga för att skapa innehållet för sökmotorerna? Det finns många sätt att gå till väga och enormt mycket olika tankar och idéer om det bästa sättet att gå till väga.
Först och främst behöver du ett ämne att skriva om. Om du har en hemsida som redan rankar för vissa sökord kan du få idéer från din Google Search Console (GSC). Här har Google bland annat data på vilka sökord du redan syns för och du kan skriva bra innehåll som är relaterat till det för att visa att du är en “auktoritet” på ämnet. Kom ihåg E-E-A-T. Har du inte kopplat GPC än har jag skrivit ett annat blogginlägg om det här.
När du väl kommit fram till vad du sidan handlar om behöver du skapa innehåll. I ditt blogginlägg vill du använda dig av många andra av de mest relevanta sökorden till dig huvud sökord. Men se till att inte “spamma” sökorden, det kommer att skada din placering i googles sökresultat.
När jag skriver mina blogginlägg använder jag mig av ett verktyg som heter SurferSEO. Det är ett avancerad Microsoft Word kan man säga. Du väljer det huvudsökord som är mest relevant för din blogg. Sedan kommer verktyget att ge dig andra semantiskt relaterade sökord som du bör ha med i din text samt hur många gånger. SurferSEO rankar även din artikel mot andra relevanta konkurrenters artiklar för att ge ett poäng mellan 0-100.
Det kan vara klokt att ha med lite bilder eller videos i din text för att göra det möjligt för både folk som gillar att läsa men även besökare som hellre vill se en video. Detta kommer öka chansen att de stannar kvar på hemsidan. Detta är viktigt då sökmotorerna också använder denna sortens data för att se om innehållet faktiskt resonerar med besökare. Viktigt att tänka på är att optimera bilderna. De ska inte vara för stora, helst under 2mb.
Skriv dina texter utifrån ditt egna perspektiv och ha med exempel på saker du gjort tidigare. Skriver du en blogg om hundar och själv äger hund kan du ha med anekdoter vilket skapar förtroende och auktoritet vilket Google gillar.
Detta borde ge dig en överblick på vad du bör tänka på när du skriver innehållet för att ge dig det resultat du vill uppnå för att synas framför dina potentiella kunder eller läsare. Det finns mer saker som man kan tänka på men listan är oändlig, börjar du såhär har du ett försprång gentemot dina konkurrenter om dem inte optimerar sina inlägg för sökmotoroptimering.

5. Användning av Interna och Externa Länkar
Att skickligt använda interna och externa länkar inom ditt innehåll kan förbättra din webbplats SEO markant. Genom att länka till relevanta sidor inom din egen webbplats, samt till trovärdiga externa källor, förbättrar du användarupplevelsen och bygger upp din webbplats auktoritet.
Att skapa interna länkar är simpelt, skriver du ett nytt inlägg om något och har en paragraf som går in på ett annat större ämne som du skrivit ett separat inlägg om, kan du vidarebefordra läsarna dit om de vill lära sig mer om det ämnet.
Du bör även länka till andra hemsidor med hög auktoritet när det kommer till produkter, tjänster, statistik etc som du använder dig av i din text.

Avslutande Tankar
Att ranka högre på Google är en process som kräver tålamod, kunskap och ständiga justeringar. Genom att fokusera på de ovan nämnda områdena kan du dock börja se märkbara förbättringar i hur din webbplats presterar. Kom ihåg, SEO är inte en engångsinsats utan en pågående process. Tänk på att det allra viktigaste när det kommer till SEO är att skriva RELEVANT INNEHÅLL! Skriver du bra innehåll som folk faktiskt läser och tycker är informativt kommer dem att dela med sig av det, kanske till och med länka till din artikel från sin egen blogg eller dela på sociala medier. På så sätt får de “backlinks” eller “bakåtlänkar” vilket är en av de viktigaste delarna av SEO men det kommer jag inte att fördjupa mig i detta inlägget.
Vanliga frågor och svar
Vad menas med SEO?
SEO (Search Engine Optimization) eller sökmotoroptimering är ett sätt att optimera innehållet på hemsidor för att ranka högra på sökmotorer som Google eller Yahoo.
Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?
När man pratar om skillnaden mellan SEO och SEM pratar man oftast om organisk eller betald tillväxt till sin hemsida. SEO syftar mer på organisk tillväxt genom att skapa bra innehåll, optimera hemsidan, skapa backlinks och mycket mer medan SEM ofta refererar till betalda annonser för specifika sökord på sökmotorer.
Hur lär man sig SEO?
Det allra enklaste sättet att lära sig SEO på är “learning by doing”. Det finns tusentals kurser att köpa och du kan plugga ämnet på universitet men jag rekommenderar YouTube då all information du någonsin kommer att behöva gällande ämnet finns gratis där.
Vad kostar sökmotoroptimering?
Ska man skapa en seriös SEO kampanj för en hemsida kan det kosta rätt mycket. Det varierar såklart från byrå till byrå men priser kan börja från 20.000 SEK – 50.000 SEK men kan kosta flera miljoner beroende på budget, tidsaspekt och konkurrans.
Varför är sökmotoroptimering bra?
Sökmotoroptimering är bra för dig som vill synas högt på sökmotorerna. Det är ovärderligt att synas högt på Google om du har en produkt eller tjänst som du vill sälja då du hamnar direkt framför potentiella kunder!
Behöver du hjälp med att synas på sökmotorerna? Kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig att skala upp din verksamhet och få dig att synas framför rätt personer!