Innan du läser vår SEO Guide vill jag bara säga. Ta det lugnt. Det kan kännas som att det finns tusen olika saker att tänka på när det kommer till sökmotoroptimering. Vilket det gör… Men det handlar om att börja med det väsentliga. Det finns vissa saker som bara måste sitta, som riktigt bra content och andra saker som du kan lägga till senare och optimera med tiden. Kom ihåg att ranka högt på Google (där majoriteten av sökningarna görs) är en lång process. Det är inget som sker över en natt och det tar ofta mellan 3-4 månader innan det ger några resultat. Detta är beroende på konkurrensen på just ditt önskade “keyword” eller “nyckelord” på svenska. Nu hoppas jag att några saker har klarnat för dig och om du bara förstår att detta är något som kräver hårt arbete, tid och tålamod så är du redan på god väg!
Okej men vad är sökmotoroptimering, exakt?
SEO är en förkortning på den engelska termen search engine optimization. Kortfattat handlar det om att optimera sin webbplats för sökningar på sökmotorer så som Google anser den vara värdig att hamna högt upp under specifika sökord. För att sökmotorerna ska anse dig vara värdig att ranka högt måste du bygga och optimera din webbplats utifrån en användares perspektiv. Ditt största fokus ska ligga där, se till att alltid förbättra din hemsida för den som ska spendera tid där. Detta gör du genom att göra små justeringar. Alla dessa individuella justeringar kan ses som små och utan vikt, men tillsammans och över lång tid kan de ha stort inflytande till varför din hemsida når sökresultatet. Sökmotorns algoritmer kommer efter tid att läsa av din hemsida och den kommer att rankas på google och andra sökmotorer.
Tips! – Till att börja med kan du göra en “site:” sökning för att se om din webbplats är på Googles index. Googla till exempel site:infinito.se eller site:dinwebbplats.se för att se om du finns i Googles index.
Google har hundratals olika rankingfaktorer. Vill du lära dig mer och läsa en mer detaljerad guide efter denna kan du göra det här https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide?visit_id=638333844565024222-1259854815&rd=1
När du skapar “content” för din hemsida vill Google att det ska vara bra content. Och vad betyder det egentligen? Det ska vara content som folk faktiskt vill läsa. Det ska vara unikt och skrivet av DIG. Alltså inte av någon AI. Jag hörde din suck genom skärmen när du läste det där. Varför kan jag inte bara trycka ut massa blogginlägg med hjälp av AI och hoppas på det bästa? Detta kommer att göra mer skada än nytta. Men det finns fortfarande sätt att ta hjälp av AI. Men det kommer vi till senare.
Varför är SEO viktigt för mig?
Beroende på vilken nisch eller bransch du jobbar med kan SEO Optimering vara olika viktigt. Det skadar oftast inte genom att synas högre upp på Google men innan du investerar din dyrbara tid eller investerar i en SEO Expert (som oss ;)) är det viktigt att veta vad du kan få ut av det. Alla sökord eller sökfraser har absolut inte lika mycket trafik och det kan helt enkelt vara slöseri med tid om ingen söker efter de sökord du försöker ranka för. Det kommer inte ge dig särskilt mycket trafik eftersom att ingen söker efter det. Det viktiga är att du får fler organiska besökare på webbplatsen. När folk som besöker din hemsida inte kommer från digital marknadsföring eller andra betalande medel utan är just organiska har de mer tillit till dig och din tjänst.
Synlighet och rankning – Som att stå i rampljuset
Den mest noterbara funktionen av SEO är såklart att öka synligheten, detta gör det enklare för dina potentiella kunder att hitta dig och dina tjänster/produkter. Desto högre du rankar på Googles resultatsida (SERP – Search Engine Result Page) desto bättre chans har du att locka människor in på din hemsida. Detta är alltså nyckeln till att öka organisk trafik, vilket är all trafik som inte kommer från betalda medel såsom annonser. För att förstå vikten av att ranka högt på Google vill jag att du kollar på bilden nedan som visar hur stor andel av folket som klickar på den första länken jämfört med de andra.

Trafik till din webbplats – Mer folk på din hemsida = mer leads
Det kanske är uppenbart varför mer trafik till din webbplats är en bra grej. Du får fler besökare vilket betyder fler möjligheter till att generera kunder. Du kan alltså generera mer pengar utan att spendera på andra dyra marknadsföringskampanjer. Men eftersom att det tar tid kan det vara en bra idé att kombinera med digital marknadsföring så som betald annonsering (Google Ads, Meta Ads, TikTok Ads), passande för den som har en större budget och vill se kortsiktiga och långsiktiga resultat.
Auktoritet – Folk litar på de som rankar högst.
I diagrammet ovan kanske det är enkelt att se varför det är viktigt att hamna högt upp i Googles SERP (du bör veta vad detta betyder nu). Men varför fungerar det såhär egentligen? Jag tror personligen att det har med människans psykologi och evolution att göra. Vi litar helt enkelt på folk som har auktoritet, kolla bara på folk vi ser upp till och beundrar. De har pengar, status, makt och de syns. De visar att de har något som inte vi har och måste därför ha bättre koll än vad vi har. Därför litar vi på dem (kanske inte lika mycket nu för tiden). Samma sak gäller de länkar vi trycker på. “Den som är högst upp måste helt enkelt vara bättre och mer informativ.” Och till viss del kanske detta stämmer. Dock är det inte alltid så fallet är, då det finns många olika sätt att ta sig till förstaplatsen. Vissa tar sig till toppen genom “black hat SEO” tekniker, vilket du kan läsa mer om här (länk till vårt blogginlägg om Black Hat SEO)
Vart du bör börja för att lyckas med SEO!
I denna korta guide finns det knappast tid eller plats att ta dig från nybörjare till expert. Men Du ska få en liten introduktion på vilka de mest använda teknikerna är för att ranka högt på Googles Sökmotorresultatsida (SERP). När du läst igenom och förstått lite bättre måste du tyvärr göra mer djupgående research på hur du faktiskt kan implementera dessa olika tekniker på just din hemsida. Jag rekommenderar att kolla på YouTube. Det finns massor av SEO Experter där som du kan följa steg för steg!
PSST – Eller så kontaktar du oss så gör vi det åt dig 🙂
Steg 1: Grundläggande arbete med teknisk SEO “snark”

Teknisk SEO eller off-page SEO kanske inte är det roligaste eller mest givande jobbet i en sökmotoroptimerings-kampanj. Men det är otroligt viktigt. Se det som rötterna på ett träd. Utan dem hade trädet aldrig kunnat stå stadigt på marken medan det växer till skyarna. Exakt samma sak gäller din hemsida.
Mobil-optimering
Det kanske är uppenbart men med dagens tillgänglighet till mobiltelefoner är det inte konstigt att många av besökarna gör just det från mobilen. Därför är det enormt viktigt att optimera sidan så att den fungerar felfritt även där. Beroende på vilken plattform du använder för att bygga din hemsida kan denna processen skilja. Många webbplats-byggare gör det mesta automatiskt nu för tiden men det är alltid viktigt att gå igenom alla gränssnitt och dubbelkolla så att det fungerar.
Laddningstid
Sidans laddningstid är den tid det tar för en webbsida att ladda helt och hållet. Snabba laddningstider är en viktig rankingfaktor enligt Google själva. Korta laddningstider är bra för användarupplevelsen vilket i sin tur leder till att folk stannar längre på sidan som resulterar i ökad SEO. Nedan finner du några faktorer som bör sitta på din sida för att ladda snabbt.
- Optimerade bilder
- Optimera CSS och JavaScript
- Fördröjd Laddning (Lazy Loading)
- Minska omledningar (Redirects)
- Miska externa resurser
Som sagt finns det ej tid att gå igenom alla dessa saker men jag ber dig göra din egen research på ämnet om du ska sätta igång med att optimera din hemsida.
Indexering
Indexering handlar om hur sökmotorer som Google hämtar och lagrar informationen på din sida. Detta gör dem för att snabbt kunna presentera de mest relevanta innehållet i sina sökmotorer. Google använder sig av sin GoogleBot eller “crawlers” som de är mer kända som. På svenska kända som spindlar besöker regelbundet webbplatser för att hämta information. De följer länkarna på din sida och klättrar genom sidan genom länkarna som ett nät. Sedan bearbetas informationen och sökmotorn avgör bland annat sidans relevans för specifika sökord. När sidan bearbetats läggs den till i Googles index, vilket kan liknas vid ett enormt bibliotek av olika hemsidor. Det är här sidan blir “indexerad”. Och när söker på något hos Google går sökmotorn igenom sitt “bibliotek” för att hitta det mest relevanta svaret på sökarens fråga.
Nu är det dags för nyckelords/sökords forskning
Ta på dig säkerhetsglajjorna och labbrocken för nu är det dags för research! Eller ta ut plånkan och köp ett program som SEMrush, Ahrefs, Ubersuggest eller Moz. Genom dessa program gör du majoriteten av din sökords-forskning och kommer att utgöra grunden för allt ditt innehåll-skrivande. När du gör din research är det viktigt att tänka följande:
- Förstå ditt mål: Det är viktigt att klargöra vad du vill uppnå. Är det att driva mer trafik, öka konverteringar eller nå en ny marknad?
- Avsikt: förstå vad sökaren har för avsikt bakom sökningen. Är de ute efter informaion (“vad är SEO?”), vill köpa något (“bästa SEO-verktyget”) eller letar de efter en specifik webbsida (“AIchatt hemsida”)?
- Sökvolym och Konkurrens: Det optimala hade varit att hitta sökord med hög volym sökare men låg konkurrens. Så är såklart inte alltid fallet men det gäller att förstå att vissa sökord kommer vara mycket svåra att ranka för och kanske inte värda att spendera tid och pengar på. Det finns verktyg som ger dig svårighetsgraden för ett sökord och utifrån det får du göra din egen bedömning.
- Long tail nyckelord/sökord: Dessa är längre, mer specifika fraser som ofta har lägre sökvolym men även lägre konkurrens. De kan även ha högre konverteringsgrad eftersom att de är mer specifika, tänk till exempel: “SEO byrå Göteborg”. Någon som söker efter den specifika frasen letar antagligen efter en SEO expert i Göteborgsområdet som kan hjälpa dem med deras hemsida. OBS! det är vi som är bäst i Göteborg.
- Semantiskt Relaterade Nyckelord: Ta reda på vilka andra nyckelord som är relaterade till dina primära nyckelord och se till att använda dem i innehållet du skriver. Detta skapar ett mer omfattande och ett mer relevant innehåll.
Det absolut viktigaste steget för SEO: Högkvalitativt innehåll!
Om du tar en sak från hela detta blogginlägg, låt det vara denna punkt. Ingen kommer vilja läsa eller se ditt innehåll om det är dåligt, tråkigt eller AI-genererad sk*t. Du skulle kunna trycka ut hundratals blogginlägg på några minuter med hjälp av AI som ChatGPT. Och du kanske får bra resultat till en början, men Google har många olika sätt att lista ut vad som är AI genererat eller inte och det kommer att göra enormt mycket mer skada än vad det ger nytta. Det finns självklart tillfällen att använda sig av AI, för att generera olika idéer eller göra research.
Skriv ditt innehåll själv. Var originell och ha din egen spinn på grejer. Människor älskar bra innehåll och någon som har ett nytt sätt att se och förklara saker, det reflekteras överallt. Vardagliga och mondäna saker har sin plats i samhället, som H&M eller ZARA. Men när du letar efter något mer exklusivt och intressant, då går du till Gucci, Prada eller LV. Hoppas du förstår vad jag försöker säga med detta.
On-Page SEO även kallat On-Site SEO
On-page SEO handlar om att optimera individuella sidor på din webbplats. Igen för att ranka högre och få mer trafik. Detta innebär att optimera både innehåll och den underliggande HTML-koden. Här är viktiga aspekter att tänka på när du börjar:
- Titel Tag: <Title> Här skriver du en tydlig indikation på vad din sida handlar om och gärna med det nyckelord du försöker ranka för. </Title>. Detta lägger du på varje sida av din webbplats under <Head> sektionen. Detta är innehållet som kommer att synas på SERP´s.
- Meta Beskrivning: En välformulerad meta beskrivning ger förbättrad klickfrekvens (CTR) från SERP’s. Här skriver du en kort sammanfattning av sidans innehåll. OBS! Du får bara använda max 160 tecken i din meta beskrivning.
- URL Struktur: För att hjälpa användare och sökmotorer är det viktigt att ha en beskrivande och logisk URL struktur. Använd ditt nyckelord men undvik för långa och komplexa URLer.
- Rubriker (H1,H2,H3 etc): Används för att strukturera sidans innehåll. H1 syftar på sidans huvudrubrik medan resterande syftar på större eller mindre underordnade rubriker. Hjälper läsare och sökmotorer.
- Interna länkar: Länka till andra relaterade sidor på din webbplats. Detta hjälper att sprida användaren och hålla den inne i din sida för att hitta information utan att behöva gå till en konkurrent.
- Semantisk HTML: Använd HTML-Taggar för att hjälpa sökmotorer att förstå innehållets struktur och betydelse, som exempelvis ‘<article>’,’<aside>’ eller ‘<summary>’.
- Schema Markup: En kod du placerar på din webbsida för att hjälpa sökmotorer att förstå ditt innehåll bättre och presentera det på ett bättre sätt i SERPs, tex genom recensioner eller stjärnbetyg.
Användarupplevelse (UX)
Detta hjälper användare att navigera på din sajt. Vilket kommer göra att de spenderar mer tid på den, som hjälper dig att ranka högre. Bra va? Så hjälp dig själv genom att hjälpa användarna. Du kan förbättra designen på sidan, sidans struktur, laddningstiden, navigationen, läsbarheten, interaktiva element, visuellt innehåll, distraherande element, tillgänglighet… Listan fortsätter. Se bara till att sidan är attraktiv och funktionell så är du på rätt spår.
Lokal SEO, är det relevant för mig och mitt företag?
Driver du ett företag med en lokal såsom en butik eller restaurang? Då är detta ett mycket viktigt steg för dig. Nu för tiden får de flesta sin information via sökmotorer när de letar efter särskilda ställen att besöka och det betyder många förlorade kunder om du inte syns där folk söker.
Börja med att registrera och optimera Google My Business. Detta är ett mycket viktigt steg. Se till att all information är korrekt och uppdaterad. Uppmuntra dina kunder att lämna recensioner och var noga med att besvara dem.
Försök att ranka för mer lokala sökord som “frisör Göteborg” och skapa innehåll som är relevanta till just detta. Försök att få bakåtlänkar från andra lokala sidor såsom nyhetssajter, bloggar eller föreningar.
Auktoritet genom länkbyggande (backlinks eller bakåtlänkar)
Länkbyggande är processen att skapa hyperlänkar från andra webbplatser till din egen. Detta är en av de mest utmanande och värdefulla strategierna eftersom inkommande länkar spelar en avgörande roll när det gäller att ranka högt på Google.
Länkarna är viktiga för att de betraktas av sökmotorer som “röster”. Det ger din sida mer förtroende och auktoritet. En sajt med många högkvalitativa bakåtlänkar anses oftast vara mer trovärdig än en sajt med mindre bakåtlänkar.
Det bästa sättet att skapa länkar är igen att skapa högkvalitativt innehåll till din webbsida. På så sätt kommer fler folk att vilja dela med sig av det de sett hos dig och chansen att du får en bakåtlänk är större.
Det finns många olika sätt att skaffa länkar på och din kreativitet är vad som stoppar dig här. Kontakta bloggare och fråga om att göra en gästbloggning och länka din sida på bloggen? Sponsra ett lokalt företag eller evenemang i utbyte mot en länk på deras webbplats? Det finns flera olika möjligheter här och jag uppmuntrar dig till att göra din egen research kring ämnet. Kom ihåg att kvalitativa länkar väger mer än många lågkvalitativa länkar. En hemsida med många besökare som länkar till din sida gör alltså mer för din SERP rankning än att vara länkade på en hemsida med noll besökare.
Mätning, Analys och fortsatt utveckling
När du gjort alla dessa steg och spenderat månader på att skapa innehåll och att optimera din webbplats är det dags att övervaka din trafik, användarbeteende och konvertering. Installera Google Analytics och Google Search Console på din hemsida. PS, detta bör du göra i början av din resa men du kommer inte att se mycket resultat på den förrän lite tid har gått.
Sökmotoroptimering är en ständig kamp. Det involverar ett snabbt förändrande landskap och är mycket konkurrenskraftigt. Det är viktigt att ha koll på de senaste trenderna och att konstant ändra och förbättra din sajt. Fortsätt att skriva underhållande innehåll och ha en närvaro på nätet. Ta till sociala medier och bygg ett varumärke runt dig själv och din produkt/tjänst som folk vill prata om. Ju mer publicitet du får desto högre kommer du att ranka på Google helt enkelt.
Slutsats och var du kan lära dig mer om SEO
Som jag skrev i början handlar det om tålamod och hårt arbete när det kommer till sökmotoroptimering. Det handlar om att följa rätt principer, rätt steg och att inte fuska då, det precis som i verkliga livet, kommer att bita dig i arslet förr eller senare. Börja med de steg som står skrivet i denna blogg och när du känner dig varm i kläderna kan du börja fördjupa dig i mer avancerade SEO tekniker. Vi har fler bloggposter där jag förjdjupar mig i ämnena som står skrivet här. Jag rekommenderar YouTube för att fördjupa dig ännu mer om detta verkar intressant.
Vill du ha hjälp med din sökmotoroptimering? Vi är en SEO byrå i Göteborg men jobbar i hela Sverige. Med INFINITO Digital Solutions hjälper vi dig inte bara med sökmotoroptimering, utan även med digital marknadsföring, byggande och designande av hemsidor, molntjänster, systemutveckling och AI! Kontakta oss idag!