Skip to content

Innehåll

Arbetar på digital kampanj vid skrivborted med laptop och andra verktyg.

Hur du framgångsrikt lanserar en digital kampanj i 2024!

I dagens digitala landskap är det avgörande för företag som siktar på att nå sin målgrupp effektivt att lansera en effektkiv digital kampanj. Oavsett om det handlar om e-postmarknadsföring, annonsering eller sökmotoroptimering erbjuder digitala kampanjer ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att koppla samman med rätt publik. Framgången beror dock på att definiera dina kampanjmål, utforma en solid strategi och leverera relevant innehåll. I denna artikel kommer du lära dig vilka olika frågor du bör ställa dig inför din digitala kampanj!

digital marketing on laptop screen

1. Hur identifierar jag min målgrupp?

Att identifiera din målgrupp är grunden för varje digital kampanj. Börja med att engagera befintliga kunder genom intervjuer eller enkäter. Använd dessutom webbanalys och insikter från sociala medier för att få djupare insikter om din publik demografi, intressen och beteende.

Oavsett om du har kunder eller det vara värt att ställa sig själv följande frågor:

 • Vem är min idealiska kund?

  • Definiera din målgrupp så detaljerat som möjligt. Ålder, kön, yrke, geografisk placering, intressen, etc.

 • Vilka problem eller utmaningar står mina kunder inför?

  • Identifiera specifika problem eller smärtpunkter som din produkt eller tjänst kan lösa.

 • Hur löser mina kunder dessa problem idag?

  • Förstå nuvarande lösningar eller produkter som dina kunder använder och vad som saknas i dessa.

 • Vilka funktioner eller egenskaper värderar mina kunder mest?

  • Ta reda på vilka aspekter av en produkt eller tjänst som är viktigast för dina kunder.

 • Hur kan jag göra mina kunders liv enklare eller bättre?

  • Fundera på hur din produkt eller tjänst kan erbjuda unika lösningar eller förbättringar.

 • Finns det några oupptäckta behov hos mina kunder?

  • Försök att identifiera behov som dina kunder kanske inte ens är medvetna om.

 • Vilka trender påverkar mina kunders beteende?

  • Analysera hur marknadstrender, teknologiutveckling och sociala trender kan påverka dina kunders behov.

 • Hur föredrar mina kunder att kommunicera och göra inköp?

  • Bestäm vilka kanaler (online, fysiska butiker, sociala medier) som dina kunder använder mest.

 • Vilka invändningar kan mina kunder ha mot min produkt eller tjänst?

  • Förutse och förstå eventuella tveksamheter eller motstånd som kan uppstå.

 • Hur kan jag överträffa mina kunders förväntningar?

  • Tänk på sätt du kan erbjuda extra värde eller unika upplevelser.

 • Vad är mina kunders livsstil och värderingar?

  • Anpassa dina produkter och marknadsföring för att resonera med din målgrupps livsstil och värderingar.

2. Hur definierar jag målet med en digital kampanj?

Innan du lanserar din kampanj, fastställ tydliga och mätbara mål som är i linje med dina affärsobjektiv. Oavsett om det handlar om att öka försäljningen online eller generera leads, se till att dina kampanjmål är specifika, uppnåeliga och kopplade till dina övergripande affärsmål. Verktyg som Google Analytics och Facebook Pixel kan hjälpa till att spåra och mäta din kampanjs prestanda.

Det är viktigt att inte sätta för stora mål om du inte har budgeten att kunna backa en stor digital kampanj. Börjar du med mindre pengar, sätt mindre mål. Men målet ska ska självklart alltid vara att gå med vinst efter din kampanj.

3. Hur utvecklar jag en digital marknadsföringsstrategi?

En robust digital marknadsföringsstrategi börjar med att skapa detaljerade köparpersoner baserade på forskning och data. Använd verktyg som Google Tag Manager och Google Search Console för att ställa in exakt spårning och samla in viktig data för analys. Utvärdera dina befintliga digitala kanaler och tillgångar, prioritera innehållsskapande och planera din kampanjgenomförande.

Om du inte har särskilt mycket data att utgå ifrån kan får du vara kreativ och tänka ur ett rent psykologiskt perspektiv.

4. Hur väljer jag rätt plattform för min kampanj?

För att kunna välja rätt målgrupp måste du se vart de spenderar sin tid online. Genomför marknadsundersökningar och hänvisa till rapporter som den årliga “Svenskarna och internet” för insikter om användarbeteende. Oavsett om det är Facebook, Instagram, TikTok eller Google Ads, välj plattformar som stämmer överens med dina kampanjmål och publikens preferenser.

5. Vilken typ av innehåll engagerar min publik?

Att skapa innehåll som engagerar din publik kräver en djup förståelse för deras behov och preferenser. Fokusera inte enbart på din affärsagenda; prioritera istället innehåll som adresserar din publikens problem och intressen. Låt dina köparpersoner vägleda innehållsskapandet, se till att det stämmer överens med deras förväntningar och tillför värde.

*Jag vill även notera att du INTE behöver kolla på vad dina konkurrenter gör. VA UNIK! Det som fungerar på TV fungerar inte alls lika bra på sociala plattformar. Vid skriva stund 2024 har de flesta personer som använder sig av sociala medier en inbyggd “radar” för reklam och kommer att skrolla förbi den direkt. Försök att få din reklam att se ut som ett vanligt inlägg, det kommer ge dig bättre resultat.

Är mobiloptimering avgörande för en digital kampanj?

Google prioriterar mobilvänliga webbplatser, och användare förväntar sig sömlösa upplevelser på olika enheter. Se till att din webbplats, landningssidor och innehåll är fullständigt responsiva och optimerade för mobila enheter för att undvika att förlora potentiella kunder. Du kan använda dig av verktyg som speed insight för att se hur din sajt ligger till när det kommer till laddningshastiget.

Ligger du över 70 i prestanda på både mobil och dator så ska det vara ok.

bild på Googles speed insight för optimering av hemsida.

7. Varför ska jag genomföra A/B-testning?

A/B-testning, eller split-testning, låter dig jämföra flera versioner av dina kampanjelement för att fastställa det mest effektiva. Oavsett om det handlar om att testa olika annonskopior eller e-postämnesrader, ger A/B-testning värdefulla insikter om vad som bäst resonerar med din publik.

Viktigt att tänka på är att om du inte har en särskilt stor budget för att den skapa digital kampanjen med är det svårare att A/B testa. Jag rekommenderar att du spenderar minst 500 SEK om dagen för att verkligen kunna testa dig fram. Om du har en mindra budget går det att skapa effektiva kampanjer också men det är svårare. Du kan kontakta oss för att se om vi kan hjälpa dig med din digitala marknadsföring.

8. Hur spårar och utvärderar jag kampanjprestanda?

Att spåra och utvärdera kampanjprestanda är avgörande för att bedöma ROI (return on investment) och identifiera förbättringsområden. Övervaka nyckelmetriker (KPI:er) som webbplatstrafik, konverteringsfrekvenser och engagemangsmetrik i realtid med hjälp av analysverktyg. Analysera regelbundet kampanjdata, samla in feedback och anpassa din strategi för att maximera resultat och uppnå dina affärsmål.

Exempel: Har du en produkt som du säljer för 500kr och din nuvarande vinst är 300kr kan din “CPP” (cost per purchase) inte vara högre än 300kr.

digital marketing statistics

Om du inte når dina satta mål inom en rimlig tid är det dags att stänga av kampanjen och börja på nytt. Kolla vad som gick fel. Valde jag rätt produkt att marknadsföra? Nådde jag min valda målgrupp? Var det rätt målgrupp? Var mitt meddelande tillräckligt tydligt? Hade jag ett tillräckligt bra erbjudande gentemot konkurrensen? Behöver jag ändra innehållet, bilder, texter etc?

Behöver du hjälp med att lansera digital marknadsföring hjälper vi gärna dig! Kontakta oss för att se hur!